Sterretjesboom houdt herinnering aan overleden kindjes levendig
KONTICH – Kunstenaar Pol Pázmány maakte voor de begraafplaats van Kontich een sterretjesboom. Die wordt op 10 december, Wereld-lichtjesdag ingewijd.

Pázmány moet de laatste hand aan de sterretjesboom nog leggen, maar zijn kunstwerk valt nu al heel goed op in het midden van de sterretjesweide. Met deze sterretjesboom wil de gemeente een rustige plek aanbieden waar ouders waardig afscheid kunnen nemen van hun overleden of levenloos geboren kindje. Diezelfde ouders kunnen aan het gemeentebestuur vragen om een sterretje met de naam van hun overleden kindje in de boom te hangen.

“De sterretjesboom bestaat uit 110 betonijzers van vijf millimeter dik. Ze zijn in elkaar vervlochten en aan elkaar gelast, terwijl ze verankerd zitten in een betonblok onder de grond. Dit blok zit 25 cm onder het maaiveld. Tijdens de plaatsing kreeg ik hulp van verscheidene mensen zoals van Stefaan De Raedt en van de technische dienst van Kontich”, omschrijft Pol het gevaarte dat 3,5 meter hoog is. De sterretjes zullen er met een kettinkje in worden gehangen.

De sterretjesboom wordt op zondag 10 december ingehuldigd.”

“Op Wereldlichtjesdag steken mensen wereldwijd kaarsjes aan ter nagedachtenis van de overleden kinderen. Dat zal dan ook een gepast moment zijn om onze sterretjesboom officieel voor te stellen”, geeft schepen Van den Eynde aan.