Mobiliteit in Kontich.
Verkeer, duurzaamheid en parkeren.
Circulatieplan VIVO.
De laatste jaren heeft Kontich sterk ingezet op de mobiliteit in en rond de gemeente. Concreet heeft zich dit vertaald in het VIVO, wat de naam is van het nieuwe verkeersplan dat sinds 12 april 2015 van toepassing is in Kontich-centrum. Het verkeersplan moet er voor zorgen dat de verkeersveiligheid in het dorpscentrum verbetert (‘veilig in’) en dat tegelijkertijd iedereen die het centrum gebruikt voor doorgaand verkeer een geschikte route krijgt aangeboden (‘vlot omheen’).
Met het plan wil de gemeente Kontich de verkeersknoop in het centrum ontrafelen. Hierdoor is het mogelijk om zich zowel met het openbaar vervoer, met de wagen als met de fiets vlot door Kontich te verplaatsen. Ten slotte zorgt de uitstekende ligging van Kontich en de aanwezigheid van verschillende belangrijke verkeerswegen er voor dat u ook met de wagen erg mobiel bent en u een uitstekende verbinding hebt met de verschillende hoofdsteden.
Fietsen in Kontich.
De gemeente Kontich zorgt voor fietsvoorzieningen die niet enkel een vlotte en veilige doorstroming van het fietsverkeer mogelijk maken, maar zorgt er ook voor dat de fietser zich comfortabel kan verplaatsen én zijn fiets kan parkeren. Fietsostrade Antwerpen – Mechelen – Brussel: Deze fietsostrade, die ook Kontich passeert, loopt in één rechte lijn langs de spoorweg van Antwerpen tot Mechelen en Brussel. Zo zorgt deze verbinding van aangelegde fietspaden voor een vlotte fietsroute doorheen de provincie Antwerpen. Elke werkdag gebruiken duizenden mensen deze fietsostrade om naar het werk of school te fietsen.
Bussen.
Met zo’n 8 verschillende buslijnen van de Lijn, waaronder lijn 133, 191, 132,… en maar liefst 78 verschillende haltes, heeft u een ruim aanbod dat u naar alle uiteinden van Kontich en omstreken kan brengen.
Treinen.
Kontich heeft 1 station dat in Kontich-Kazerne is gelegen en tevens de grens vormt met de buurgemeente Lint. Het station is gelegen langs de spoorlijnen 25 en 27 (Brussel – Antwerpen) waar verschillende lokale treinen toekomen. Deze stoppen tijdens het traject in bijna alle stations van de omliggende steden.
Carpooling en parkeren.
Carpoolen
Heel wat mensen rijden elke dag alleen naar het werk. Anderen hebben er voor gekozen om te carpoolen en dus samen naar het werk te rijden. Dat is een slimme keuze aangezien je een hoop kosten uitspaart en je bovendien een fiscaal voordeel krijgt. Niet alleen je portefeuille wordt er beter van, ook het milieu vaart er wel bij. Om de carpoolers betere parkeergelegenheden te bieden enerzijds en anderzijds om twijfelaars te overhalen, heeft de overheid heel wat carpoolparkings aangelegd. In Kontich is er zo’n parking aan de op- en afrit van de E19.
Parkeerschijf
In de blauwe zone (zie kaart) is het gebruik van de parkeerschijf verplicht van 9 uur tot 18 uur, alle dagen behalve op zon- en feestdagen, tenzij er andere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie. Met een geldige parkeerschijf kan men 2 uur parkeren, te rekenen vanaf het uur dat werd aangeduid op de schijf.
Randparkings
Naast de parkeerplaatsen die binnen de blauwe zone zijn gelegen, zijn er nog heel wat randparkings te vinden in Kontich waar u zonder parkeerschijf en gratis mag parkeren. Waar deze randparkings zich juist bevinden kan u zien op het parkeerplan.
Parkeren voor mensen met een handicap.
In de gemeente Kontich hebben mensen met een handicap de mogelijkheid om een parkeerplaats aan te vragen bij de dienst mobiliteit. Deze parkeerplaatsen zijn niet persoonlijk. Iedereen in het bezit van de speciale parkeerkaart mag parkeren op deze voorziene plaatsen.
De parkeerplaatsen kunnen wel enkel aangevraagd worden wanneer je aan alle voorwaarden voldoet:
- je werk-of woonplaats heeft geen garage of privé-parking
- het is werkelijk moeilijk om in de buurt een parkeerplaats te vinden
- je bezit een voertuig of je wordt vervoerd door iemand die bij jou inwoont
- je hebt ernstige moeilijkheden om je te verplaatsen ten gevolge van een ernstig letsel aan de onderste ledematen (bv. gebruik van krukken of rolstoel) of door een algemene handicap van ten minste 80% die de mobiliteit ernstig in het gedrang brengt
- je bezit een speciale parkeerkaart
Je kan hier het aanvraagformulier voor een parkeerplaats voor gehandicapten invullen.