Heb je hulp nodig?

Hier bundelen we alle diensten en initiatieven in onze gemeente die je hulp en ondersteuning bieden tijdens de coronacrisis.


Opgelet. Vanwege de coronacrisis hanteren deze diensten en initiatieven een aangepaste dienstverlening. Je ontdekt er meer over op de bijhorende webpagina’s.

Welzijn 

 • Hulp in huis
  Kan je hulp gebruiken bij huishoudelijke taken (boodschappen, was, strijk,..), bij persoonsverzorging (aan- en uitkleden, baden,…), bij schoonmaken, warme maaltijden, vervoer enzovoort? Dan kan je terecht bij onze thuiszorgdiensten zoals gezinszorg, schoonmaakhulp, warme maaltijden, minder mobielen centrale enz. Ze bieden hulp aan wie onvoldoende of niet meer zelf kan instaan voor de huishoudelijke taken of eigen verzorging en aan wie ondersteuning nodig heeft. Meer info vind je hier.


 • Financiële hulp
  Sta je voor financiële uitdagingen en/of problemen? Dan kan je terecht bij onze sociale dienst. Een maatschappelijk werker bekijkt samen met jou of er steunmaatregelen mogelijk zijn. Deze steun is bestemd voor iedereen die door het OCMW erkend wordt als behoeftig. Bijvoorbeeld wanneer je een deel van je inkomen bent verloren of die met extra schulden te maken krijgt. Meer info vind je hier.

 • Juridische hulp
  Krijg je te maken met juridische problemen zoals een echtscheiding, huur- en woonproblemen, bewindvoering enzovoort. Dan kan je terecht bij onze sociale dienst. Een jurist geeft je de nodige informatie en advies en probeert voor jou te bemiddelen indien nodig. De jurist is geen advocaat en vertegenwoordigt jou dus niet op de rechtbank. Meer info vind je hier.


 • Psychosociale hulp
  Heb je persoonlijke, relationele of familiale problemen? Dan kan je terecht bij onze sociale dienst. Een maatschappelijk werker zal naar jouw verhaal luisteren en je eventueel in contact brengen met meer gespecialiseerde hulpverlening zoals het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) of het centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGG). Meer info vind je hier.


 • Hulp bij complexe zorgsituaties
  Soms krijg je te maken met verschillende moeilijkheden tegelijk of met een complexe zorgsituatie. Vaak werken dan verschillende diensten en hulpverleners samen om je (gezin) uit de nood te helpen. Soms komt daar ook een overleggesprek aan te pas. Dat kan je aanvragen via onze medewerker van de Gezondheid en Eerstelijnssamenwerking (afgekort GEZEL). Meer info vind je hier.


 • Hulp bij opvoedingsvragen
  Heb je vragen rond opvoeden en opgroeien? Dan kan je terecht in het Huis van het Kind. Het is een samenwerkingsverband tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en veel meer. Dit voor alle gezinnen in Kontich, maar met extra aandacht voor meer kwetsbare kinderen/gezinnen. Meer info vind je hier.


 • Hulp aan alleenstaande ouders
  Ben je een één-oudergezin en valt deze periode je zwaar? Heb je nood aan een uitlaatklep en aan steun? Dan kan je terecht in de besloten facebook-groep van het Huis van het Kind Kontich. Je kan er je verhaal kwijt en ervaringen uitwisselen met ouders die zich in dezelfde situatie bevinden. Ook kan je doorverwezen worden naar interessante diensten en initiatieven als je dat wenst. Je ontdekt de facebookgroep hier.


 • Hulp aan jongeren met vragen
  Ben je tussen de 12 & 18 jaar en zit je met een persoonlijke vraag of probleem? Dan kan je terecht in ons jongerenpraatpunt What’s Up?! Op woensdagnamiddag kan je tussen 13 en 16 u. vrijblijvend en gratis langskomen in de bib op het Sint-Jansplein voor een goed gesprek en luisterend oor. De medewerker luistert naar je verhaal en zoekt samen met jou naar een oplossing. Meer info vind je hier.

 • Hulp aan eenzame ouderen
  Behoor jij tot de oudere generatie en zet het coronavirus jouw mentale gezondheid onder druk? Voel jij je eenzaam of triest omdat je noodgedwongen afstand moet nemen en je sociale contacten moet inperken? Dan word jij misschien graag eens opgebeld door onze belvrijwilligers van de dienst thuiszorg? Om het psychisch welbevinden van ouderen te bewaken en sociaal isolement tegen te gaan, plegen zij op regelmatige basis telefoontjes naar 80-plussers. 


 • Hulp aan mantelzorgers
  Zorg je voor een naaste en ben je op zoek naar informatie over steunmaatregelen, hulpmiddelen, tegemoetkomingen, zorgtoelagen enzovoort? Of heb je nood aan steun in de vorm van een goed gesprek of emotionele ondersteuning? Dan kan je terecht bij ons Mantelzorgpunt. De medewerker bekijkt samen met jou hoe ze je kan versterken in je daadkracht en ervoor kan zorgen dat de mantelzorg die je geeft haalbaarder wordt. Meer info vind je hier.


 • Hulp aan mensen in armoede
  Heb jij het niet breed en ben je op zoek naar voedingsmiddelen? Dan kan je terecht bij onze sociale kruidenier ‘De Kompanie’. Het is een soort van buurtwinkel tegen armoede waar je terecht kan voor basisproducten en kwaliteitsvoeding tegen sterk verminderde prijzen. Het is ook een ontmoetingsplaats waar je steeds terecht kan voor een goed gesprek en luisterend oor. De buurtwinkel is elke donderdag open van 10 tot 17u. Meer info vind je hier.Ontspanning

 • Activiteiten
  In onze Uit-kalender vind je een overzicht van wat er te beleven valt in onze gemeente en welke vrijetijdsactiviteiten er gepland staan. Een uitstap voor kinderen, spannende film, gezonde sportactiviteit, boeiende cursus, leuke voorstelling? Er is voor ieder wat wils. Je vindt de Uit-kalender hier.
 • Bibliotheek
  Wat dacht je van uren lees-, kijk- en luisterplezier? Daarvoor kan je terecht in één van de drie bibliotheken in onze gemeente. Je vindt er boeken, films, muziek, strips, tijdschriften,..en sinds kort ook e-boeken waarvan je steeds twee exemplaren voor zes weken lang kan lezen op je eigen toestel. Meer info vind je hier.


 • Skateterrein
  Tussen het gemeentelijk sportcentrum De Nachtegaal en het speelterrein ’s Herenlei bevindt zich het gemeentelijk skateterrein. Het staat garant voor ongeremd skateplezier. Beginners kunnen er hun eerste tricks oefenen terwijl ze zich laten inspireren door de gevorderde skaters die zich wagen aan de verschillende rampen. Meer info vind je hier.
 • Speelterreinen en speeltuinen
  Ben je op zoek naar een plek waarin je naar hartenlust kan spelen? Goed nieuws! In onze gemeente zijn er maar liefst 22 openbare speelterreinen waarin je je kan uitleven. De twee grootste speelterreinen vind je aan het sportcentrum de Nachtegaal en sinds kort ook achter het kinderdagverblijf ’t Wisterke (Waarloos). Speelplezier verzekerd! Meer info en een overzicht van alle speelterreinen vind je hier.


 • Wandelingen en fietstochten
  Wist je dat je het niet ver hoeft te zoeken om leuke wandelingen en fietstochten te ontdekken? Dankzij de Zuidrand Streekvereniging ontdek je de leukste plekjes in onze eigen gemeente! Zo kan je onder meer op schattenjacht gaan in de Babbelkroonbeek met leuke geocaches en ontdek je onze lokale landbouwers tijdens de fietstocht ‘Burgers en boeren’. Meer info vind je hier.


 • Wonderlijk wild in je eigen tuin
  Hou je van de natuur en heb je groene vingers? Wat denk je er dan van om de natuur te gaan ontdekken in je eigen tuin en je handen uit de mouwen te steken? Maak van je tuin een wonderlijk ecologisch paradijsje en draag bij aan een groenere en leefbare gemeente met de 11 tips van Natuurpunt en Velt. Meer info vind je hier.


 • Street Workout en Outdoor Fitness
  Ben je verzot op sporten en blijf je graag fit? In onze street workout en outdoor fitness aan het sportcentrum De Nachtegaal kan je terecht om in de buitenlucht te fitnessen! Er zijn twee zones met diverse toestellen waarmee je kracht- en uithoudingsoefeningen kan doen. Ze zijn voor iedereen toegankelijk vanaf 1,40 m. Iedereen traint er op zijn eigen niveau. Meer info vind je hier.


 • Levensgrote en rondreizende kleurplaat
  Ben je een kunstenaar en steek je graag de handen uit de mouwen? Dan is onze levensgrote en rondreizende kleurplaat misschien wel iets voor jou? Je hoort het goed. We lieten de prachtige cover van de vrijetijdsbrochure op groot formaat drukken. Het hele jaar door is ze ergens in onze gemeente te vinden en kan je ermee aan de slag. Meer info vind je hier.


 • Sociale media
  Blijf je graag in contact met je vrienden en wil je graag lekker ontspannen? Dan kan je terecht op onze sociale media! Je blijft er op de hoogte van alles wat er in onze gemeente leeft. Onze favorieten: het digitaal buurtnetwerk Hoplr, de instagrampagina van onze jeugddienst en de facebookpagina van de bibliotheek. En natuurlijk ook de algemene facebook– en twitterpagina van het lokaal bestuur. 
 • Op verkenning in de buurtgemeenten
  Ben je op zoek naar ontspanning en verken je graag de grenzen buiten onze gemeente? Dan kan je terecht in onze buurtgemeenten voor tal van leuke activiteiten. Hoorde je al van de virtuele tour in de oude Gevaertfabriek in Mortsel? Of van de digitale voorstelling WatchApp #2: Emmi & Leo van Skagen via OC De Witte Merel in Lint?

Wil je hulp bieden?

Hier bundelen we alle diensten en initiatieven in onze gemeente waarmee je hulp en ondersteuning kan bieden aan anderen tijdens de coronacrisis.

 • Help je buren uit de nood
  Wil je graag inwoners uit onze gemeente uit de nood helpen? Dan kan je aan de slag gaan als burenhelper die kwetsbare en/of hulpbehoevende mensen helpt in de directe omgeving. Je kan bv. boodschappen voor hen doen, eten brengen, medicijnen gaan halen, naar de post gaan enzovoort. Lijkt je dat wel wat? Download dan het onderstaande burenkaartje en doe het bij je buren in de bus! Meer info vind je hier. 


 • Breng warmte in je buurt 
  Wil je graag een verschil maken voor je buurt maar weet je niet goed hoe je de eerste stap moet zetten om je buren en je straat te tonen dat je er wil zijn voor hen? Geen probleem! De Warmste Week helpt je een handje. Hang de Warmste-Week-vlam uit voor je raam of aan je deur en toon zo dat je het verschil wil maken. Met een warme babbel, een klein gebaar of een helpende hand. Want het verschil, dat ben jij! Meer info vind je hier.


 • Breng verlichting in je buurt
  We besloten om de kerstverlichting al wat eerder aan te steken dit jaar en op die manier licht te brengen in donkere dagen en warmte in barre tijden. Doe jij ook mee door zelf voor verlichting te zorgen? Plaats bv. een sfeerlicht op de vensterbank of voorzie een gevel vol kerstlichtjes. Zo brengen we samen de nodige verbinding in onze gemeente en brengen we inwoners dichter bij elkaar in tijden waarin ze noodgedwongen afstand moeten nemen. Meer info vind je hier.
 • Steun lokale horecazaken en kies voor take-away
  Onze lokale horecazaken krijgen het zwaar te verduren. Ze moesten voor een tweede keer de deuren sluiten. Zit jij ook met hen in en wil je hen mee door deze moeilijke periode loodsen? Laat je dan inspireren door enkele inwoners die het initiatief namen om op sociale media lokale take-away formules te promoten en kies resoluut voor take-away in Kontich! Een overzicht vind je hier.

Bijlagen