Kontich en Edegem zijn meest veerkrachtige gemeentes
KONTICH / EDEGEM – Kontich en Edegem zien zich beloond voor hun inspanningen rond het (mentaal) welzijn van hun inwoners. De buren mogen zich een jaar lang de meest veerkrachtige gemeente van de provincie Antwerpen noemen en dienen als voorbeeld voor andere gemeentebesturen.

Om lokale besturen aan te sporen te werken rond het welzijn van hun inwoners, startte Logo Antwerpen – het agentschap dat samen met de Vlaamse Overheid werkt aan de gezondheidsdoelstellingen – dit jaar de campagne ‘Samen Veerkrachtig’ op. Als erkenning voor de geleverde inspanningen werd een award uitgereikt.

“Kontich verdient de prijs voor een mooie invulling van de tiendaagse van de geestelijke gezondheid in oktober en voor zijn breed en laagdrempelig aanbod. De gemeente Edegem ontvangt de award voor haar creatieve aanpak. Met storytelling toonde zij hoe de Fit in je hoofd eenvoudig toe te passen zijn in ieders leven”, luidt het.

Jongerenpraatpunt

“De erkenning hebben we te danken aan veel samenwerking”, zegt Joost Fillet (Sander), schepen van Welzijn in Kontich. “Zo hebben we met Gezel al meer dan 30 jaar een lokale Gezondheid- en Eerstelijnssamenwerking. Dit jaar startten we trouwens nog een aantal nieuwe initiatieven op zoals het Jongerenpraatpunt What’s Up!?, het Mantelzorgpunt en Bewegen Op Verwijzing. De voorbije twee jaar bouwden we ook het Huis van het Kind uit, met vorige week nog de lancering van een nieuwe website. En er zijn bijvoorbeeld ook de vele ondersteunende, laagdrempelige cursussen”, somt hij op.

Edegem sprong zonder twijfelen mee op de kar van de campagne ‘Fit in je hoofd’ die deel uitmaakt van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie. “Want veerkracht zorgt ervoor dat sommige mensen zich beter door een moeilijke periode in hun leven kunnen slaan dan anderen. En dat kan dan weer de suïcidecijfers naar beneden helpen”, zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Babbelcafé

Zo werden het afgelopen jaar in dienstencentrum Den Appel verschillende workshops en activiteiten rond Fit in je hoofd georganiseerd. “Er werd een toneelstuk over het thema opgevoerd, van de tiendaagse van de geestelijke gezondheid maakten we een maand en verder organiseerden we ook een herfstwandeling, een lezing door psychologen van het Universitair Ziekenhuis UZA, een smulnamiddag en een babbelcafé. Want als er één ding helpt, dan is het wel praten”, besluit schepen voor Preventieve Gezondheid Brigitte Vermeulen-Goris (N-VA) toe.