mondmaskers

Het lokaal bestuur kocht voor al haar personeelsleden en voor alle inwoners vanaf 10 jaar stoffen mondmaskers aan en gaat deze bedelen. In de tweede helft van mei worden de maskers bij de mensen in de brievenbus bezorgd. De aankoop kadert in de exitstrategie die vanaf 4 mei 2020 invoegen trad.

De voorbije weken was het Coronavirus overal tegenwoordig en beheerst het nog steeds grote delen van ons leven. Enkel drastische maatregelen en inspanningen zorgen ervoor dat we deze crisis het hoofd kunnen bieden. Juist zoals de maatregelen zich ook bij u op persoonlijk vlak lieten voelen, diende ons lokaal bestuur zich aan te passen en onze werking bij te sturen. Het is slechts door deze gezamenlijke inspanningen dat we stilaan terug aan een exitstrategie kunnen werken.

U hoorde het reeds ongetwijfeld de voorbije dagen dat naast het handhaven van de social distancing en de aandacht voor de persoonlijke hygiënemaatregelen het gebruik van mondmaskers een fundamenteel onderdeel zal uitmaken van de exitmaatregelen.

Het is juist bij dit element dat wij als lokaal bestuur u willen helpen en een “hart onder de riem steken”. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen over de mogelijkheden beschikt die nodig zijn in de komende fases, bezorgen wij iedereen vanaf geboortejaar 2010 van onze gemeente een wasbaar mondmasker. Ons bestuur verruimt hiermee de aanbeveling van de nationale veiligheidsraad die stellen dat een mondmasker vanaf 12 jaar noodzakelijk is.

Op basis van de gegevens in ons bevolkingsregister bezorgen wij, per adres het benodigde aantal mondmaskers voor de personen die op dat adres officieel ingeschreven zijn.

Concreet gaat het om stoffen, wasbare, herbruikbare maskers. Let op, dat zijn geen medische maskers waar ineens zomaar alles mee kan, en alles mee is toegelaten. Wel bezorgen deze exemplaren enige bescherming voor je omgeving.

De levering van de 22.000 bestelde stuks wordt half mei verwacht. In de tweede helft van mei zullen vrijwilligers en personeelsleden van het bestuur dan op pad gaan om in iedere brievenbus in Kontich – Waarloos het gepaste aantal maskers te bussen. 

Waar en wanneer moet u een mondmasker dragen:

Iedereen ouder dan 12 jaar moet een mondmasker dragen:

 • op het openbaar vervoer, aan de bushalte of in het station;
 • op school;
 • op het werk, als u geen 1,5 meter afstand kan houden van collega’s.

Draag een mondmasker het best:

 • Op plaatsen waar u geen 1,5 meter afstand kan houden, zoals in een winkel.
 • Op plaatsen waar veel personen komen en waar u dingen aanraakt, zoals in een winkel. 
 • Als u contact hebt met kwetsbare personen: mensen ouder dan 65 jaar, mensen met diabetes of problemen met hart, longen of nieren en mensen die gevoelig zijn voor infecties.
 • Als u ziek bent. Zo maakt u de personen met wie u samenwoont niet ziek. Als u ziek bent, blijft u ook thuis.
 • Als u voor iemand zorgt die ziek is.

Hoe u een mondmasker best draagt, ziet u ook op www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/#mondmaskersdragen.
Lees alvast ook de bijgevoegde gebruiksaanwijzing aandachtig.

Wat moet u doen als u geen mondmasker hebt:

 • Gebruik een sjaal en draai de sjaal 2 keer om uw gezicht.
 • Gebruik een sjaal die u op 60 graden kan wassen.

Wanneer gebruikt u een nieuw mondmasker:

 • Neem elke 8 uur een nieuw mondmasker.
 • Is het masker vuil of vochtig? Neem direct een nieuw masker.
 • Moet u veel spreken (bijvoorbeeld in de klas)? Neem elke 4 uur een nieuw masker.

Hoe zet ik een mondmasker correct op:

Nog vragen?

De kostprijs van de aankoop bedraagt tussen de 40.000 en 50.000 euro. De aankoop gebeurt via het mondmaskerinitiatief van de sociale organisatie vzw Think Pink, die aan borstkankerbestrijding doet.