corona

Als lokaal bestuur willen we onze inwoners extra ondersteunen in deze ongewone periode. Op deze pagina delen we daarom al onze (extra) initiatieven en tips om iedereen door de Coronacrisis te leiden!

Het Coronavirus is gevaarlijk voor kwetsbare mensen en ouderen. Ben je ziek, heb je een zieke huisgenoot of behoor je tot de risicogroep, dan blijf je best zoveel mogelijk thuis.

Heb je zelf hulp nodig? 

Kan er iemand boodschappen voor je doen, medicijnen halen, geld afhalen, simpelweg bellen om eens met je te praten, … ?

Via de dienst gezinszorg is er hulp mogelijk aan het forfaitair tarief van 7,58 euro/u. (of indien je recht hebt op verhoogde tegemoetkoming aan 4,55 euro/u.). Indien nodig, kunnen ook vrijwilligers ingezet worden.

Van maandag t.e.m. zondag, van 9 – 17 u., en op maandagavond kan je terecht op het nummer 03 246 25 90. Je kan ook mailen naar zorg@kontich.be.

We bekijken samen wat we voor je kunnen doen.

Wil je zelf helpen? 

Help eerst personen die hulp nodig hebben in je directe omgeving (familie, buren, vrienden…) en bezorg hen je contactgegevens.

Doe je boodschappen voor iemand buiten je gezin? Vraag dan een gedetailleerd boodschappenlijstje. Vraag contant geld in een geldbeugel of envelop. Bezorg steeds de rekening en het wisselgeld terug.

Download onderaan deze pagina de burenkaart die je bij buren in de bus kan steken om hulp aan te bieden.

Alle burenhelpers kunnen zich nu gratis verzekeren via de website vlaanderenvrijwilligt.be. Na de inschrijving ontvang je een bevestiging. Daarna ben je verzekerd voor de actieperiode, die loopt tot en met donderdag 30 april om 20 u. en dat telkens voor activiteiten die plaatsvinden tussen 8 u. en 20 u.”

TIPS & TRICKS TEGEN DE VERVELING 

Volg onze vrijetijdsdienst – jeugd op Facebook en Instagram voor een dagelijkse tip tegen de verveling! Surf naar www.facebook.com/jeugddienstkontich of zoek via Instagram naar @jeugddienstkontich! 

#KontichtegenCorona vanuit de lucht? 

Elke dag gaat de drone van VTM NIEUWS en HLN.be in een andere gemeente de lucht in om boodschappen aan #samentegencorona vanuit de lucht in beeld brengen. In het VTM Nieuws van 19 u. kan je dagelijks een nieuwe compilatie uit een ander dorp zien. Breng jouw stem uit en wie weet stijgt de drone morgen op in Kontich! 🤟

Coronanoodfonds t.b.v. 250.000 EUR

Einde februari keurde het schepencollege de inkohiering van de jaarlijkse milieubelasting voor gezinnen goed. Doordat de verzending van deze belastingsbrieven uitbesteed wordt, vielen deze belastingsbrieven net op het ogenblik dat de federale overheid tot een lockdown besliste, in de Kontichse brievenbussen.

Het Schepencollege moedigt iedereen aan om deze belasting ten bedrage van 45 euro correct te betalen, maar intussen beslisten we alvast om de gedwongen invordering uit te stellen tot na de zomervakantie. Op die manier geven we gezinnen die het momenteel iets moeilijker hebben minstens 5 maanden extra tijd om te betalen. Eerder besliste het Schepencollege al om de belasting op drijfkracht en bedrijfsruimte voor aanslagjaar 2020 voor onbepaalde tijd op te schorten.

De komende maanden zal duidelijk worden welke negatieve impact deze crisis zal hebben op onze gemeentefinanciën. Net omdat de uitdagingen zo divers zijn, namen we de beslissing om in onze meerjarenplanning een corona-noodfonds ten bedrage van 250.000 EUR te voorzien. Bedoeling is dat we de komende dagen bekijken hoe we hiermee het best kunnen inspelen op de noden van eenieder.

Digital For Youth

In deze tijden, waarin alle kinderen en jongeren thuis moeten blijven en schooltaken moeten maken die online worden doorgestuurd, is een laptop onmisbaar. Maar het is geweten dat deze niet beschikbaar zijn in vele kwetsbare gezinnen.

Misschien hoorde je al dat er door minister Ben Weyts een actie gelanceerd is om 10.000 laptops te verzamelen om ten dienste te stellen van kinderen en jongeren uit de secundaire scholen die hierover thuis niet beschikken . Dit gebeurt langs ‘ Digital for Youth’ en de Koning Boudewijnstichting.

Wil jij, als particulier of als bedrijf, je steentje hieraan bijdragen (door donaties op een rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting hiervoor of donaties van laptops)? Surf dan voor alle info naar https://www.digitalforyouth.be/.

Facebookgroep brengt alleenstaande ouders (digitaal) met elkaar in contact

Eén-oudergezinnen hebben het vaak moeilijk: ze moeten steeds paraat staan want er is géén instant back-up voorhanden, beschikken over slechts één (vervangings-)inkomen, zijn soms geïsoleerd…

In dit Corona-tijdperk vallen de fysieke sociale netwerken voor de ouder én de kinderen weg. “Blijf in uw kot!” is een goede preventiemaatregel, maar kan tot (over-)spanning lijden. Er is extra nood aan een uitlaatklep en aan steun.

Elkaar fysiek ontmoeten is nu niet haalbaar. Daarom start het Huis van het Kind Kontich met een besloten Facebookgroep voor alleenstaande ouders in Kontich. De groep heet dan ook ‘Alleenstaande ouders in Kontich’. Hierin kunnen deze ouders hun verhaal kwijt, elkaar ondersteunen. Tegelijk detecteert het Huis van het Kind hun noden. Indien nodig verwijzen ze door naar diensten en komen er bijkomende initiatieven.Je vindt de groep op https://www.facebook.com/groups/509140946431382/

‘Vanuit ons kot’- krant brengt geïsoleerde ouderen familienieuws

Het gedwongen isolement als gevolg van de Coronacrisis laat bij iedereen sporen na. We maken ons daarbij extra zorgen om geïsoleerde ouderen in quarantaine thuis of in een woonzorgcentrum. Daarom willen we familie en vrienden aanmoedigen om ouderen op de hoogte te houden van hun nieuwtjes en foto’s door online een krantje te maken dat bij je (groot)ouder maximum één keer per week in papieren vorm in de bus valt. De Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad en de Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke slaan daarvoor de handen in elkaar, samen met enkele publicatiebureaus, voor een uniek aanbod.  Je kan tot 16 april 2020 een gratis code aanvragen via deze knop. Ga zelf als hoofdredacteur van je eigen krantje aan de slag. Dat kan tijdelijk gratis. Met deze code heb je recht op 8 weken gratis gebruik van een krantjesplatform. Je geeft als familie zelf aan welk krantje je kiest. Het bureau zelf neemt het drukwerk en de bezorging op zich. Na 8 weken wordt het abonnement automatisch stopgezet.  

Het Buitenspelletjes – ABC

De Buitenspeeldag kon dit jaar helaas niet doorgaan. Maar niet getreurd, buiten spelen kan altijd! We stelden speciaal voor jullie Het Buitenspelletjes – ABC samen, een gids vol inspiratie!
Je vindt er spelletjes om alleen te spelen of samen met broer of zus. Je vindt de gids onderaan dit bericht. 

Zolang de maatregelen rond het Corona-virus er zijn, moet je wel goed je handen blijven wassen, genoeg afstand houden van andere mensen dan je huisgenoten en mag je niet samen spelen met kindjes buiten je gezin. We wensen jullie heel veel buitenspeelplezier!