Politie redt gedumpte hondjes: "Ze waren onderkoeld en in slechte conditie"
LIER / KONTICH –  Een alerte agente van de lokale politie Lier merkte vrijdagochtend rond 6.40u in de zijberm van de Beatrijslaan een kooi met drie kleine onderkoelde hondjes op. Vermoedelijk werden ze gedumpt.

‘We mogen niets uitsluiten. Wie weet werden de hondjes ergens gestolen?’

VANESSA GEERAERTS

De lokale politie ving de hondjes op en diende hen de eerste zorgen toe. “De hondjes, vermoedelijk een kruising van chihuahua’s of pinchers, waren onderkoeld en in slechte conditie. Ze zaten zonder doekje in een vieze kooi tussen de uitwerpselen. De hondjes waren bovendien niet gechipt”, vertelt woordvoerder Magalie Derboven van de lokale politie Lier.

In het politiekantoor werd de kooi schoongemaakt. De hondjes kregen een zacht doekje om zich in te nestelen en eten. “Collega’s hebben karton tegen de bench gezet zodat ze snel warmer zouden krijgen.”

De politie plaatste op Facebook een oproep met een foto van de hondjes in de kooi om eventuele getuigen of een eigenaar op te sporen. Dat Facebookbericht werd gisteren al meteen 1.000 keer gedeeld. Er kwamen bijna 300 reacties. Sommige mensen meenden de hondjes te herkennen. Bruikbare tips worden nu onderzocht.

“Wie dieren zomaar dumpt, riskeert een straf of boete”, zegt Derboven. “We zullen dan proces-verbaal opstellen en de rechtbank moet dan verder uitmaken welke sancties volgen. Wij hebben echt wel het gevoel dat deze diertjes opzettelijk gedumpt werden, want de plaats is vrij afgelegen. Iemand die de bench daar gezet heeft en ‘vergeten’ is, klinkt ons onwaarschijnlijk.”

“Helden!”

Tussen de reacties zaten ook veel bemoedigende woorden voor de politie. “Helden!”, schreef er iemand.

Agenten brachten de hondjes naar het asiel van de KMDA in Kontich. “Het gaat om een reu en twee teefjes. Die laatste zijn naar schatting een jaar oud, want ze hebben al wat aanslag op hun tandjes”, vertelt Vanessa Geeraerts van het KMDA. “De hondjes zitten voorlopig bij ons in het bureau, want ze zijn nog erg bang. We willen ze nog niet meteen in een hok zetten. Voor de rest zien het er ons vrij verzorgde huishondjes uit. Ze zijn zeker niet mager. Het reutje kwam daarstraks al wat knuffelen.”

Vanessa vindt het een raar verhaal. “Onze telefoon staat roodgloeiend van mensen die de oproep en foto van de politie gezien hebben en de hondjes willen adopteren. Voorlopig moeten we ze vijftien dagen opzij houden, mocht de eigenaar nog opdagen. Als de eigenaar zich meldt, betekent dat niet dat hij de dieren zomaar terugkrijgt uiteraard. Maar we mogen voorlopig geen enkele piste uitsluiten. Misschien werden deze hondjes wel gestolen?”

Wie de hondjes meent te herkennen of tips heeft, mag de lokale politie Lier contacteren via het nummer 03.491.44.00 of via PZ.Lier@police.belgium.eu.