dodentocht
KONTICH – Andy Gilles neemt op vrijdag 11 augustus deel aan de Dodentocht van Bornem. Hij doet dat niet zomaar. Andy is de oom van Roan en Tess Van den Houdt, de 9-jarige tweeling die lijdt aan een zeldzame hersenafwijking. Hun zorg kost handenvol geld. Tot overmaat van ramp werd bij mama Kim Gilles vorig jaar kanker vastgesteld.

Oom Andy heeft dus redenen genoeg om zijn beste beentje voor te zetten tijdens de 48ste Dodentocht. Hij wil met de actie zo veel mogelijk geld verzamelen om het gezin van zijn zus te helpen. “Roan en Tess blijven voor altijd een baby in een groot lichaam”, legt Andy uit. “Ze kunnen niet praten en begrijpen niets. Mijn zus kreeg vorig jaar op de koop toe te horen dat ze kanker had. Daarom heb ik besloten om deze stap te zetten. Mensen kunnen mijn tocht sponsoren, maar ze mogen even goed een stukje meewandelen of me langs het parcours aanmoedigen. Ik heb een aantal intensieve trainingen van ruim 50 kilometer achter de rug, nu komt het erop aan de spieren genoeg rust te gunnen.”

Mentaal nooit ouder dan een kleuter

Roan en Tess zijn ondertussen 9 jaar, maar mentaal zullen ze nooit ouder worden dan een kleuter. “Roan is emotioneel gezien een baby van zes maanden”, zegt mama Kim. “Tess staat al een beetje verder en is mentaal ongeveer zestien maanden oud. Met haar wordt al twee jaar gewerkt om een vorm van communicatie op te starten via pictogrammen. Er kruipt erg veel tijd en energie in de tweeling en we moeten ook aan zaken denken die niet zo vanzelfsprekend lijken.”

“Omdat ze geen gevaar kennen en ons ook niet begrijpen, moeten we het hele huis veilig maken. Zo krabt Tess het bezetsel gewoon van de muur en bijt ze in de kabels van de televisie. De muur is nu dus bedekt met laminaat en de tv zit achter plexiglas. Daarnaast moet vooral Roan tegenwoordig heel wat medicatie nemen tegen angstaanvallen. Hij kan niet uitleggen wat er aan de hand is. Elke duw in de rug is welkom en we vinden het fantastisch dat Andy dit voor ons wilt doen.”

Mama Kim heeft zelf een zeer zware periode achter de rug, een jaar geleden werd bij haar immers kanker vastgesteld. “Na een zeer slopende reeks chemotherapie kwam in april van dit jaar gelukkig het geweldige nieuws dat ik genezen zou zijn”, aldus Kim. “Mijn man Niels hield samen met onze oudste dochter Lauryn alles recht tijdens die moeilijke tijd. Nu kan ik me opnieuw helemaal inzetten voor Roan en Tess.”