Vorige maand kregen al onze inwoners vanaf 10 jaar een stoffen wasbaar mondmasker van het Lokaal Bestuur Kontich. Nu krijgen al onze inwoners vanaf 10 jaar daar twee gratis wasbare filters van de federale overheid bovenop.


Hoe kan je aan de filter geraken?

Je kan de filters vrijblijvend ophalen bij het onthaal van het Gemeentehuis: Gemeenteplein 1, 2550 Kontich tijdens de openingsuren van het onthaal: van maandag tot en met vrijdag van 9-12.30u en van 14-17u. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken maar het is wel mogelijk dat je even dient te wachten. Vanwege de coronamaatregelen en veiligheidsvoorschriften laten we slechts twee personen tegelijk binnen aan het onthaal. Wacht dus je beurt af en gebruik daarvoor de wachtvakken op de grond. Je ontvangt de filters voor je eigen gezin of voor anderen na voorlegging van je identiteitsbewijs .


Waarvoor dienen de filters?
De filters zijn stukken stof die je kan integreren in aangekochte of zelfgemaakte stoffen mondmaskers. Op die manier biedt je mondmasker extra bescherming. Deze filters zijn geen medisch hulpmiddel en ook geen persoonlijk beschermingsmiddel. De bedoeling is om een zo groot mogelijk beschermingsniveau te bieden en om de nodige gebruiksvriendelijkheid te garanderen.


Over welke filters gaat het?
Het gaat over twee stoffen en wasbare filters die het textielbedrijf Sioen op vraag van de federale overheid produceerde.


Wie krijgt de filters?
Elke inwoner die geboren is in 2010 of vroeger ontvangt de twee filters. Dit gebeurt op basis van de gegevens in ons bevolkingsregister over het aantal personen dat officieel op een adres ingeschreven is. 


Passen de filters in het mondmasker die je van het lokaal bestuur Kontich kreeg?
Ja. De filters passen in elk stoffen mondmasker. Het zijn stukken stof die je op maat van een mondmasker dient te knippen. Je kan daarvoor de filter gebruiken die je ontving bij het mondmasker dat we je onlangs bezorgden.

Hoe gebruik je de filters?
Stap 1: open de verpakkingWas je handen grondig voor je de filters uit hun verpakking haalt

Stap 2: knip de filter op maat van je mondmaskerAls je de filter gebruikt in een stoffen mondmasker dat gemaakt is volgens de aanbevelingen van de federale overheid dan moet je het filterdoekje knippen op 165 x 150 mm. Je kan voor de juiste afmetingen gebruik maken van de filter die je eerder ontving bij je stoffen mondmasker.

Stap 3: schuif de filter in het maskerSchuif de filter langs boven in het mondmasker. Zorg dat de filter zich niet dubbel plooit in het zakje van het masker. In dat geval filtert het mondmasker onvolledig.

Stap 4: het masker is nu klaar voor gebruik

Mag je de filters uit het mondmasker halen?
Je haalt de filter best niet (te vaak) uit het mondmasker. Het wisselen van de filter moet precies gebeuren en kan een risico op besmetting geven. Was de filter daarom met het stoffen mondmasker elke avond na gebruik en verwijder hem pas nadien, indien nodig.


Mag je de filters wassen?
Ja, je doodt het virus door het mondmasker en de filter te wassen. Je wast de filter best samen met het stoffen mondmasker waarin hij zit zodat je niet wordt blootgesteld aan virussen die aan de buitenkant zitten. Was de filter elke keer dat dat je hem gedragen hebt en doe dat op 60 graden gedurende minstens 30 minuten. De filter behoudt zijn eigenschappen gedurende een dertigtal wasbeurten. Door het wassen, kan de filter kreuken. Dit is niet erg want dit heeft geen invloed op zijn filterende eigenschappen.


Mag je de filters strijken?
Neen, je mag de filter niet strijken. Of hij nu wel of niet in het mondmasker zit. Door de hitte smelt de filter.


Mag je de filters in het droogmachine steken?
Ja, je kan de filter best laten drogen aan de lucht of ook in de droogkast.


Heb je nog vragen?
Meer informatie en instructies vind je op de website van de federale overheid.