info

Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen rond het Coronavirus, kwam de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 12 maart bijeen. Deze besloot om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende “social distancing” maatregelen om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan.

We gaan nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. De aangekondigde maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied en zijn geldig vanaf vrijdag 13 maart om middernacht tot en met 3 april. Net als voorheen worden de ontwikkelingen dagelijks beoordeeld.

Federale maatregelen

De federale maatregelen vormen een aanvulling op de eerder geformuleerde aanbevelingen. We blijven in de versterkte fase twee.

Wat de scholen betreft:

 • Lessen worden opgeschort. Er wordt kinderopvang georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.
 • De crèches blijven open.
 • Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden dus niet gesloten, maar worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes.

Wat de handelszaken en de zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) betreft:

 • Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn. Onder andere discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten;
 • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant;
 • Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan;
 • De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend;
 • Voedingszaken (zowel persoons- als dierenvoeding) en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Wat het werk betreft:

 • Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt .

Wat het openbaar vervoer betreft:

 • Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.

Wat de zorg-, woonzorg- en dienstencentra betreft:

 • Woonzorgcentra sluiten standaard de deuren voor bezoek. Deze maatregel is gisteren al ingegaan.
 • Vanaf zaterdag 14/3 sluiten centra voor dagverzorging en centra voor dagopvang
 • Vanaf gisteren zijn ook de lokale dienstencentra gesloten, waar veel ouderen over de vloer komen.
 • Ook alle residentiële voorzieningen voor personen met een handicap sluiten voor bezoek. De toegang wordt beperkt tot de bewoners, het personeel en de vrijwilligers.

In Kontich sluiten WZC De Hazelaar en dienstencentrum De Wilg de deuren en schrappen hun activiteiten, met uitbreiding tot 20 april 2020.

Maatregelen in Kontich

Ook als lokaal bestuur volgen we de situatie op de voet en nemen we dan ook gepaste maatregelen om de federaal opgelegde maatregelen toe te passen op Kontichs grondgebied. Concreet nemen we in Kontich volgende maatregelen, die alvast gelden tot en met 3 april:

 • Alle publieke en privé – activiteiten worden afgelast of uitgesteld ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
 • We schrappen dan ook alle activiteiten die het lokaal bestuur zelf organiseert.
 • De bibliotheken en het zwembad Ook het seniorenlokaal De Arend en buurthuis Den Alf sluiten we.
 • De dienstverlening van ons lokaal bestuur in Het Gemeentehuis (burgerzaken, omgeving, financiële dienst, enz.) blijft wel doorgaan. Maak voor deze diensten steeds een afspraak. Is een bezoek niet dringend? Stel het dan uit. Veel zaken kan je bovendien aanvragen via ons digitaal loket. Hiervoor hoef je niet naar het gemeentehuis te komen.
 • De buitenschoolse kinderopvang en kinderdagverblijven blijven gewoon open.
 • Het containerpark van Kontich blijft open.
 • Bestuurskundig blijft onze dienstverlening voorlopig ook doorgaan, zoals de gemeenteraad, infovergaderingen gekoppeld aan procedures, adviesraden (enkel bij hoogdringendheid van de agendapunten), enz. Ook hier nemen we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen.
 • De wekelijkse markt gaat tot nader order door énkel met de voedingskramen.
 • De A-HA! school schort de lessen op maar voorziet opvang voor de kinderen.
 • De sportkampen die starten op maandag 6 april gaan voorlopig door. We raden echter aan om al over alternatieve opvang te denken indien deze kampen alsnog worden afgelast. Indien ze worden afgelast, wordt opvang voorzien voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). De sportkampen annuleren is kosteloos.
 • Het wijkkantoor van politiepost HEKLA opent niet.
 • Het museum voor Heemkunde opent niet. Graag verwijzen we ook nog naar enkele algemene preventieve veiligheidsvoorschriften waarmee je de verspreiding van griep-, corona- of andere virussen kan voorkomen.

Hoe gaat het verder?

Het is belangrijk om te beseffen dat deze maatregelen voorlopig gelden tot en met 3 april 2020.

Mogelijks evolueert de besluitvorming nog verder en komen er nieuwe richtlijnen (van de hogere overheden). Als lokaal bestuur volgen we de veranderende situatie op de voet. Wijzigingen in (te nemen) maatregelen communiceren we steeds via onze website zodra we hier duidelijkheid over hebben.

Volg zeker altijd de regelgeving van de federale overheid en de agentschappen op, alsook die van de koepelorganisaties. Op www.info-coronavirus.be vind je meer informatie over het Coronavirus en een lijst met FAQ’s. Met medische vragen omtrent het virus kan u terecht op het nummer 0800 14 689.