groendak gonthier

Wil jij ook een steentje bijdragen tot meer biodiversiteit in je buurt? En daarbij nog besparen op je energiefactuur? Je lokaal bestuur organiseert samen met de intercommunale IGEAN een groepsaankoop groendak. Er is zowel een aanbod voor de handige doe-het-zelvers in combinatie met opleidingsmomenten, als een all-in pakket dat wordt geplaatst door een deskundige.

Alle praktische informatie vind je op de website van IGEAN.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Een groendak brengt groen en natuur dicht bij je woning en draagt bij tot de biodiversiteit. Kleinere dieren zoals vlinders, bijen en vogels zullen zich sneller thuisvoelen. In onze regio hebben we nog heel wat groen, maar wel versnipperd. Groendaken fungeren als stapstenen tussen deze gebieden.

Een groendak bestaat uit drie lagen:

1.een waterwerende en wortelwerende laag om het dak waterdicht te maken en te beschermen tegen doorgroei van plantenwortels
2.een drainagelaag om het regenwater geleidelijk af te voeren
3.een substraatlaag waarin de vetplanten kunnen wortelen

Voorwaarden

Dit soort groendak is onderhoudsvrij en kan door zijn gering gewicht op vrijwel alle bestaande dakconstructies worden aangebracht. Het dak moet wel voldoende geïsoleed en nog in goede staat zijn.

Meer info

Waarom kiezen voor een groendak?

Je draagt bij aan een duurzaam waterbeleid. Bij een groendak nemen de planten regenwater op waardoor er minder regenwater moet worden afgevoerd naar de riolering, zeker bij hevig zomeronweer.
Een groendak heeft een isolerende werking tegen zowel de winterkoude als tegen extreme zomertemperaturen.
Een groendak verhoogt de levensduur van de dakbedekking omdat het niet meer wordt blootgesteld aan zonlicht en extreme temperaturen in winter en zomer.
Een groendak biedt een mooi groen uitzicht en draagt bij tot de biodiversiteit in je tuin.
Een groendak zuivert het regenwater en de lucht: niet alleen onzichtbare vervuilende deeltjes, maar ook stof, dat in grote hoeveelheden aanwezig is in de stedelijke omgeving.