eikenoricessierups

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Waar zaten de rupsen in 2017? De gegevens uit de interactieve eikenprocessierupsenkaart zijn verwerkt. 67 van de 70 gemeenten- en stadsbesturen vulde de kaart in. Aangevuld met meldingen van de burger via de app “meldpunt eikenprocessierups” krijgen we een nauwkeurig overzicht van de aanwezigheid van de rupsen en de uitgevoerde bestrijdingen. In 2017 waren er relatief weinig rupsen aanwezig. 17 gemeenten ondervonden grote hinder. Hier worden de resultaten in kaart weergegeven.

Momenteel kunnen we spreken van een echte epidemie in onze gemeente. Hoogstwaarschijnlijk door de opwarming van de aarde gedijen de rupsen heel goed. Mocht je nesten opmerken dan kan je bellen naar de milieudienst van de gemeente via 03 450 78 68 of mailen naar milieu@kontich.be, we geven het adres en het aantal bomen door aan de boomverzorger (eentje met gecertificeerde European Tree Workers & Tree Technicians) om actie te ondernemen.

Voor wie?

Update mei 2018: 

Vanaf 25 mei is behandelen met Bacillus thuringiensis niet meer toegelaten.

De rupsen zijn verveld naar het vierde larvaal stadium. Ze zijn niet meer gevoelig voor deze bacterie. Branden en zuigen is nu de aangewezen bestrijdingsmethode. Lees aandachtig deze nieuwsbrief indien je gaat bestrijden.

Bedrag

De gemeente voorziet in een ontzorgingssysteem waarbij een subsidie gegeven wordt voor het bestrijden van de eikenprocessierupsen voor bomen gelegen op privaat terrein en in Kontich (Gemeenteraadsbeslissing van 19 maart 2018). Het volstaat dat je een aanvraagformulier invult en stuurt naar de gemeente.

  • Preventieve behandeling van de bomen, bomen bereikbaar vanaf openbare weg of oprit: 25 euro voor de eerste boom, 15 euro per bijkomende boom tot en met 10 stuks, meer dan 10 stuks 7,50 euro per bijkomende boom.
  • Verwijderen of wegbranden van eikenprocessierupsen op bomen: 70 euro per boom.

Meer info

Nieuw! Meldpunt Eikenprocessierupsen
Ben je onderweg en zie je eikenprocessierupsen? Download eerst de app ‘survey123’ uit de app stores en klik vervolgens met je smartphone op deze link. Je kan dan gemakkelijk je melding doorgeven. Je melding wordt ook geplaatst in de interactieve eikenprocessierupsenkaart.
kathleen.verstraete@provincieantwerpen.be, 03 240 59 86
Meer willen lezen? https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dlm/biodiversiteit/dieren-en-planten/eikenprocessierups.html

Website:
www.provincieantwerpen.be

Hou deze site goed in het oog. Nieuws over rupsen en bestrijding plaatsen we onmiddellijk op onze site.

Contactpersoon:
DEPARTEMENT LEEFMILIEU
Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid
Team Studie Natuur & Landschap
Kathleen Verstraete – Adviseur

T 03 240 59 86
kathleen.verstraete@provincieantwerpen.be