bouwaanvraag
RUMST / KONTICH – W-Kracht heeft dan toch het plan om windmolens aan de Varenbroekstraat in Reet (Rumst) en Kontich te bouwen niet laten varen. Net voor het weekend startte een openbaar onderzoek voor de bouw van twee turbines.

Het verhaal van de mogelijke bouw van windmolens aan de Varenbroekstraat is nog niet afgelopen. Drie jaar geleden ontstond er veel protest bij omwonenden rond een aanvraag van W-Kracht uit Zedelgem voor de bouw van vier molens. Een actiegroep ontstond en kreeg uiteindelijk het gelijk aan haar kant. De provincie had eerder dan wel haar goedkeuring gegeven, maar een beroep bij Vlaams minister Joke Schauvlieghe (CD&V) resulteerde in een weigering. W-Kracht stapte naar de Raad van State, maar trok die zaak voortijdig in.

De actiegroep Geen windmolens E19 reageerde toen tevreden, maar gaf ook aan waakzaam te zullen blijven. “Het is duidelijk dat onze waakzaamheid gewettigd was”, zegt Frans Baes, woordvoerder van de protestgroep. “Op twee plaatsen zagen we plots opnieuw van die gele aankondigingsbordjes verschijnen. Het mag duidelijk zijn dat we meteen in actie schoten.”

De nieuwe aanvraag betreft het plaatsen van twee windmolens. Het openbaar onderzoek loopt in Rumst tot 28 november en in Kontich tot 3 december. De lokale besturen hebben geen beslissingsrecht, maar worden wel gevraagd om een advies te formuleren. Daarna is het opnieuw aan de provincie.

“We moeten het dossier uiteraard nog goed bestuderen”, zegt Baes. “Er zijn enkele verschillen tegenover vorige keer, maar ik denk niet dat onze bezwaren zullen veranderen. Het gaat ditmaal niet om vier maar om twee molens. Deze zijn met 150 meter zelfs tien procent hoger dan bij de vorige aanvraag.”

De actiegroep roept buurtbewoners op om aanwezig te zijn tijdens de hoorzittingen in het Rumstse gemeentehuis op dinsdag 7 november of het Sint-Ritacollege van Kontich op woensdag 8 november. De aanvang is telkens gepland om 20 uur.